Home » Nieuws » Energiewerk » Gronding als basis voor zelfvertrouwen

Gronding als basis voor zelfvertrouwen

door | 6 jul, 2024 | Energiewerk

Eén van je belangrijkste energiestromen is je gronding. De energiestroom die je met de aarde en het aardse bestaan verbindt. Over het nut of effect van gronden zijn al vele boeken geschreven. Maar wat is gronden precies, waar hebben we het eigenlijk over? Verstandelijk begrijp je het waarschijnlijk wel, maar hoe weet je van jezelf of je gegrond bent of niet?

Laten we beginnen met wat wij, als Resonance, onder gronden verstaan. In de meest eenvoudige uitleg betekent gegrond zijn dat je helemaal met je aandacht en energie aanwezig bent in jezelf, in je lichaam en in het huidige moment. Het bekende ‘Hier en Nu’. Het klinkt eenvoudig en bijna vanzelfsprekend want je zit toch al in je lichaam, je bent toch al ergens? Helaas blijken onze gedachten en gevoelens heel vluchtig, oncontroleerbaar en zeer beïnvloedbaar daar allerlei externe prikkels.

Wil je weten wat gronden precies is dan is het goed om te weten dat er niet maar één definitie is. Gegrond zijn is een persoonlijke ervaring en kent verschillende vormen en gradaties. De enige belangrijke gemene deler is dat wanneer je gegrond bent, je meer “aanwezig” bent en je je sterker voelt. De uitdrukking ‘stevig in je schoenen’ staan is hier volledig van toepassing.

Je zou zeggen dat een goede gronding voor ons als mens iets vanzelfsprekends zou moeten zijn. Helaas is dit niet zo. Door onzekerheid, angsten en teveel prikkels raken we snel afgeleid. Het wordt steeds moeilijker om te voelen, gaan alles overdenken en negeren de signalen van het lichaam.

Een goede gronding geeft je de mogelijkheid om echt je plek in dit leven, hier op aarde in te nemen. Persoonlijke ontwikkeling en bewustwording kan niet zonder jezelf goed te gronden. Anders blijf je hangen in dromenland. In onze prestatiegerichte maatschappij wordt de natuurlijke gronding (verbonden met het 1e chakra) vaak vervangen door een gronding vanuit het 3e chakra, namelijk op wilskracht. Dat kost veel energie en wanneer je dit te lang  op deze manier doet dan ligt het gevaar van een burn-out op de loer.

Goed gegrond zijn geeft je zekerheid en vertrouwen, het gevoel dat je er echt mag zijn. Het is echt van belang om te onderzoeken hoe het met jouw gronding is. Hoe gegrond ben jij eigenlijk over het algemeen? Interessant is om te weten dat je niet gegrond geboren wordt. We zijn als pasgeborene volledig hulpeloos en afhankelijk. Hoe te gronden krijgen we mee in de eerste 7 jaar van ons leven en wordt doorgegeven door degene die jou het meest verzorgt. In de meeste gevallen is dit de moeder die een voorbeeld functie heeft.

Heb je dit van huis uit niet meegekregen dan is het goede nieuws dat het wel te leren is. Met oefeningen, inzet en wat geduld. Er is helaas geen aan- of uitknop. Gronden is een bewustwordingsproces. Het gaat echt om zelf doen, ervaren en ontdekken.

Je kunt zelf aan de slag. Fysieke grondingsoefeningen, ademhalingstechnieken, ontspanning. Allemaal manieren om dichter bij jezelf te komen. Hieronder heb ik een grondings visualisatie geplaatst. Probeer het uit. Heb je meer begeleiding nodig? De online cursus Meer zelfvertrouwen door gronden helpt je stapsgewijs naar een betere gronding met teachings, oefeningen en visualisaties.

>>>Hier vind je meer informatie over deze online cursus

Wil je leren gronden? Dan is het een kwestie van Doen-Doen-Doen!

Tweet
Share
Share
Pin